Siteniz İçin Hangi Sosyal Ağlara Yatırım Yapmalısınız

3,5 dakikalık okunma süresi bulunmaktadır.

Dikkat: Bu bir sosyal medya yazısı değildir. Seo ve analytics üzerine bir yazıdır.

Sosyal Medya var olduktan ve insanlar artık burada yaşayamaya başladıktan sonra markalar, bloglar buna ayak uydurmaya başladı. Bir çok insana ulaşmak için reklamlar veriliyor, kampanyalar yapılıyor, her mecra için farklı postlar hazırlanıyor, gruplara katılıyor vs. Peki sitelerinize hangisi daha çok dönüş,fayda sağlıyor analizini yaptınız mı?

Seo çalışmalarında dikkat ettiğim hususlardan bir tanesi sosyal ağlardan gelen ziyaretçiler oluyor. Aslında bunun bir çok sebebi olabiliyor. En net olanı ise aramalardan gelen ziyaretçilerin kalma oranları sosyal ağlardan gelen kalma oranlarından daha az olması diyebilirim. Çalışmalarını yürüttüğüm 3 tane hesabın analytics verilerini inceleyerek yazımıza devam edeceğim.

Analytics > Edinme > Sosyal > Ağ yönlendirmeleri kategorisini izleyerek sosyal ağlardan gelen verilerinizi izleyebilirsiniz. Hatırlatma!: Verileri incelerken tarih aralığınızı dikkatli belirlemelisiniz.

1. Site Verilerimizi inceleyelim.

İlk site verilerime bakıldığında karşımıza hangi sosyal ağın, daha fazla ziyaretçi getirdiğini, hangi sosyal ağdan gelen ziyaretçilerin daha fazla sayfa görüntülediğini ve hangi sosyal ağdan gelen kullanıcıların ortalam ziyaret sürelerin daha fazla olduğunu görebiliyoruz.

İnceleme yaptığımız veri haftada +10 üzerinde paylaşım yapan bir siteye ait. 7 tane sosyal ağ kullanıyor. Twitter, Facebook, StumbleUpon, Google+, Youtube, Vimeo ve Pinterest.  Burada belirlemeniz gereken hedef sosyal ağlardan gelen kullanıcılardan istediğiniz ne olmasıdır. Bir içerik sitesi olduğuna göre sayfa görüntüleme sayısı ve ortalam ziyaret sayısı yüksek olan sosyal ağ daha verimli olacaktır.(Google Seviyor.)

Bu site için şunu dersek doğru bir sonuç olacaktır. Bu sitenin belirlenen tarihlerde sayfa görüntülenme sayısı ve ortalama ziyaret süresi baz alınarak Facebook üzerinde dah çok ağırlık ve yatırım yapması gerekecektir. Ayrıca Twitter üzerinden yapılacak yatırım sayfa görüntülenme sayısını arttıracak ve ortalama ziyaretçi sayısını yükseltecektir.

Özeti: Bu site için Facebook ve Twitter’a yatırım daha fazla yatırım yapılmalı.

2. Site Verilerini İnceleyelim.

Analytics Sosyal Ağ Verileri

İkinci site verilerime bakıldığında  ilk site verilerinden hariç olarak Tumblr, Blogger, FriendFeed, WordPress, LinkedIn ağlarında siteye ziyaretçiler geldiği görülüyor.  Bu sitede içerik üreten bir site. Günde +6 içerik üretiyor.  Burada yine belirlemeniz gereken hedef sosyal ağlardan gelen kullanıcılardan istediğiniz ne olmasıdır. Bir içerik sitesi olduğuna göre sayfa görüntüleme sayısı ve ortalam ziyaret sayısı yüksek olan sosyal ağ daha verimli olacaktır.

Yukarıda olduğu gibi bu sitemizde de daha çok Facebook ve Twitter üzerinde yatırım yapmamız gerektiğini anlıyoruz. Burada dikkat etmeniz gereken nokta ise LinkedIn oluyor. LinkedIn verilerine baktığımızda gelen ziyaretçilerin az olmasından kaynaklanan sayfa görüntüleme sayısı oranı düşün olduğunu görüyoruz. Ortalama ziyaret süresine baktığımız zaman ise ziyaretçilerin Facebook ve Twitter’dan daha fazla zaman geçirdiğini görüyoruz. Bu verilere bakılarak Facebook ve Twitter üzerinde aynı şekilde yatırımlarını yapmaya devam ederken bu sosyal ağlarda verdiği değeri LinkedIn’e verirse sosyal ağlarda daha fazla ve kaliteli ziyaretçi sayısı ulaşır.

Özeti: Facebook, Twitter ve LinkedIn’e daha fazla yatırım yapılmalı.

3. Site Verilerini İnceliyelim

Üçüncü verilere baktığımız site sosyal medyada yeni var olmaya başlayan bir e-ticaret sitesi. Facebook üzerinde daha çok yoğunlaştığı anlaşılan   sitenin ziyaret sayısına göre sayfa görüntüleme sayısı gayet iyi durumda. bunu elbette twitter içinde söylemek mümkün. İki sosyal ağdan gelen kullanıcılarda az miktarda olsa ortalama ziyaret süreleri gayet iyi durumda. Burada yapmanız gereken elbette Facebook ve Twitter üzerinde daha aktif bir şekilde yatırım yapmalı.

Özeti: Bu site için Facebook ve Twitter’a yatırım daha fazla yatırım yapılmalı.

Dipnot olarak; E-ticaret siteleri için her ne kadar yukarıda bulunan site iyi bir örnek olmasa da pinterest’te olmalı diye düşünüyorum. En azından 2-3 ay gibi bir yatırım yapılmalı.

3 farklı veri inceledik. Bu verileri incelerken ne kadardır sosyal ağdalar bunlarıda bilmeniz önemli.

1. verimizin olduğu site yaklaşık 4 aydır sosyal ağlarda olan bir site.

2. verimizin olduğu site yaklaşık 2 seneden beri sosyal ağlarda olan bir site.

3. verimizin olduğu site yaklaşak 1 aydır sosyal ağlarda.

Burada sadece sosyal ağları bulduk, şuna şuna yatırım yapalım diyip sıyrılmayın işin içinden. Ben her ne kadar girmesemde bu yazıda o konuya yukarıda ikincil boyut kısmından hangi sosyal ağlardan hangi sayfalara girilmiş gibi bir çok verileri analiz edebilirsiniz.

Bu yazımı burada bitirken sizlere tavsiyem sessiz bir ortamda, kahveniz ve bilgisayarınız ile analytics verilerinizi inceleyin. Neler çıkacağını hiç bilemessiniz. 🙂

2 thoughts on “Siteniz İçin Hangi Sosyal Ağlara Yatırım Yapmalısınız

  1. Ben 2. sitede Linkedin platformuna yatırım yapılması konusuna katılmıyorum. Sayfada kalma süreleri düşük olduğuna göre iş yoğunluğu ya da ilgi sebeplerine bağlı.
    Linkedin kullanım oranları da düşük olduğu için buraya yatırım yapmak bence mantıklı olmayabilir. Kullanımı Türkiye de arttığında kullanımı mantıklı olabilir. İş amaçlı kullanıldığı için Linkedin görüntülenme kısmında da rakamlar analiz edilebilir.

    1. LinkedIn platformuna yatırım kısmın da aslında 3. alternatif arayanlar için söylenmiş bir sosyal ağ diyebilirim. Facebook ve Twitter şuanda o site için en iyi sosyal ağ. Alternatif olarak LinkedIn ise Facebook ve Twitter’a destek amaçlı yatırım yapılabilir. Haklısınız şuanda aktif olarak kullanılmasa da verileri inclediğimizde yatırım yapılacak sosyal ağlarda 3.sıraya getiriyor. Bu şu demek değil ki işte sadece bunlarla devam edelim. Google+ önemi belki bu siteler için sıralamada olmasa da önemi büyük. İlerleyen zamanlarda Google+ LinkedIn’i geçecek ve ona daha fazla yatırım yapılması gerekecek. Yorumunuzla yazıya değer kattığınız için teşekkür ederim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir